Страшните сънища

Страшните сънища често плашат всички – и малки и големи. Но ние възрастните разбираме, че сънят има малко отношение с реалността. За детето сънят и действителността често са трудно различими, затова техните преживявания са много силни и продължителни като време.

За това дали детето сънува кошмар може да се съди по напрежението на мускулите по време на сън, смяна на обичайната поза, закриване на главата с одеалото, двигателно безпокойство, изпотяване, учестено сърцебиене и дишане, нощни викове, събуждане с плач и опити да става през нощта и да търси родителите си.
Ако детето се събуди, обляно в сълзи важно е да отидете при него и да го успокоите, да му дадете да пийне водичка, да постоите до него докато не спре да плаче и не заспи отново.
Защо децата сънуват кошмари? Оказва се, че подобни образи в психиката на детето се справят с различни негативни преживявания и страхове, които са неизбежни в процеса на натрупване на жизнен опит. Именно в това е основната положителна черта, ползата от нощните кошмари. Но ако детето ги сънува постоянно, ако прекъсват съня му, спомените за тях нарушават физическото му и емоциално състояние през деня? Тогава към тези сънища трябва да се отнесете внимателно и да се опитате да разберете причините за появата им. В този случай въпросът не есамо да отчетете страховете от това или онова. Мъчителните съновидения сигнализират за това, че психиката на детето не се справя с вътрешнто напрежение, не намира отдушник. Ако внимателно и честно се анализира живота на такова дете ще стане ясно че през деня то изпитва множество трудности, преживява голямо количество страхове и конфликти с родителите. Често дори не се замисляме как многото фактори влияят на психиката и следователно на съня на детето. Нашите изисквания, авторитет, наказанията, завишените очаквания, недостатъчното внимание, напрежение в отношенията, може да събудят дълбоки преживявания у детето и да се отразят на съня му. Ето защо причината за кошмарите на децата е не толкова особеностите на психиката, колкото отношенията в семейството.
Учените смятат, че за всяка възраст са характерни определени страхове. В периода от 3 до 5 години страховете често са свързани със самота, затворени пространства, тъмнина. При детето от 5 до 7 години страховете често са свързани с машини, самолети, урагани, наводнения, височина, болка. Във възрастта 7-10 години в сънищата си децата често виждат представители на отвъдния свят, което е свързано със страх от смъртта. Над 10 г. типичен кошмар е падането в пропаст. В съня всичко това се превръща в страшно чудовище.
Когато става дума за неспокоен сън, най-важния съвет, който може да се даде е – направете всичко възможно за подобряване на отношенията ви с детето. Това задължително ще му помогне да прогони кошмарите и да се справи с преживяванията си.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: