Подготовка за детската градина

kindergarten        Предимството на детската градина пред домашните грижи е неоспоримо. В детския колектив детето се учи да си сътрудничи с други деца, да си съперничи, да защитава себе си и своето мнение. Правилният дневен режим, правилното хранене и всевъзможните развиващи занятия са още един голям плюс за детската градина. Но има и един минус – там детето е само.Няма я мама, татко или друг близък човек, който да стои неотлъчно до него. Затова трябва да го подготвите за посещението в детската градина от рано.

        Преди всичко трябва да се определи възраст, от която градината наистина ще има полза. Детето до 2-годишна възраст. е привързано към майка си, все още не се е появила нуждата в него да общува с връстници. След третата година се появяват приятелчетата, то активно се интересува от тях, скучно му е да играе само. Затова педагози и психолози са на мнение, че детската градина трябва да започне да се посещава от 3 до 4 години.

         Подготовката за детската градина може да отнеме няколко седмици, дори месец. За това време трябва да обясните на детето какво представлява тя. Ако имате възможност посетете я, покажете му групата, помещението, възпитателките.

        Тъй като обикновено детето постъпва в детска градина есента, пред вас стои нелеката задача през лятото да го приучите към стриктен режим, подобен на този, който ще бъде там. Задължително се опитвайте да слагате детето да легне на обяд. Дори да не спи, научете го да лежи в креватчето си самостоятелно. Ако му е скучно научете го да играе тихи игри – да брои предметите около себе си, да си повтаря стихчета, да си измисля приказки и др.

         Често срещан проблем – пълният обяд в детската градина. Често у дома детето се храни с едно ястие за един прием на храна (обяд или вечеря). В градината на обяд се сервира първо второ и десерт или компот / чай. Тренирайте в къщи детето с такъв пълен обяд, а следобяд му давайте леки и млечни продукти – пудинг, кисело мляко с бисквити, кремчета.

        Готовността на детето за детска градина се определя от пет параметъра. То трябва да говори достатъчно добре, за да могат да го разбират учителките и останалите деца. Да може да използва лъжица, да се облича самостоятелно или с малка помощ. Да ходи до тоалетна и да си мие ръцете със сапун. За негово улеснение му обличайте дрешки, които леко ще облече само – без копчета, ципове и връзки. Дънките,например, биха го затруднили двойно – веднъж, когато трябва да се облече само след обедния сън, и втори път, когато му се наложи да отиде до тоалетна.

         Запознайте детето с моливите, флумастерите, пластелина, лепилото, ножичката, ако не сте го направили преди. Организирайте му различни занятия – рисуване, апликация, пеене. Добре би било ако детето ви може да издържи 15-минутно занятие, както и да се занимава само в продължение на 15-20 минути, както в къщи, така и на улицата.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: