Как протича раждането?

gen1047Раждането е особено състояние на жената, когато всяко движение, всяка система в женския организъм са насочени към успешната поява на бял свят на дългоочакваното бебе. Бъдещата майка и бебето са изминали дълъг, не лек път, пълен с радостно очакване, тревоги и надежди, възторг и вълнение. Път, дълъг 40 седмици. И ето сега е настъпил момента на дългоочакваната среща. Преди раждането произтичат значителни промени в маточната шийка, отпушва се слузестата запушалка. Шийката на матката се свива и омеква. Тя играе голяма роля в процеса на раждането. От нея зависи, как по нататък ще протече раждането.

Раждането е обикновен физиологичен процес, който завършва всяка бременност. Раждането обикновено започва със силни периодични свивания на матката, след което следва пълното разкритие на шийката на матката, и изхода на главата на бебето през таза, след което излиза цялото тяло на плода, а след 15-20 мин плацентата и др.

Раждането, което завършва бременността, се явява сложен физиологичен процес, който протича с преминаването на плода по естествените родови пътища, и отделянето от майчинския организъм на плода, плацентата и всички около плодни обвивки. В акушерството наричат плода доносен, раждането нормално в края на 40 седмица, ако раждането е след този срок – плода е преносен, а когато раждането протича между 28-39 седмица, плода е недоносен, но жизнеспособен, а раждането преждевременно.

В раждането обикновено се различават период на пълното разкритие на шийката на матката (1 период), излизането на целия плод (2 период), след родов период, изхвърляне на плацентата и около плодните слоеве. В периода на разкритието на шийката на матката, произтича пълното разширение на родовия канал и смъкването на около плодния мехур. При пълното разкритие е нормално да се спука около плодния мехур. Понякога това се случва по-рано и това може да доведе до усложнения. Но понякога около плодния мехур не се пука, в този случай акушерката го пробива със специален инструмент, за да не задави детето с първите дихателни движения с около плодни води.

В акушерството различават тилно, лицево, челно, задно, колянно, напречно разположение на плода. При патологичните разположения се прибягва към различни акушерски намеси.

Раждането е естествен процес затова, ако раждането протича без усложнения, лекарите само наблюдават естествената динамика на развитието на родовата дейност, общото състояние на организма на жената и вътре утробното състояние на плода. Общото състояние на родилката се определя по оплакванията, външното състояние, честотата на пулса, кръвното налягане, данните от гинекологичния преглед. За пълното състояние на плода могат да се направят изводи след прослушване на сърцебиенето на плода, оценка на данните от кардиотокографията, която позволява с висока точност да се определи състоянието на плода по време на раждането. Всяка лекарска намеса по време на раждането (медикаментозна или инструментална) трябва да бъде обоснована с наличието на строги медицински показатели.

Първото раждане обикновено протича за около 15-20ч., а ако жената не е първескиня раждането може да е 10-12ч. Най-продължителния период е разкритието на маточната шийка – о 13-18ч. и 6-9ч. периода на изхвърлянето на плода при първескините е 1-2ч, а при останалите от 5-10 мин до 1ч. След родовия период при всички е 15-60мин (средно 30мин).

Раждането обикновено протича със силни болки, изразени в различни степени. Силата на болката обикновено зависи от състоянието на цялата централна нервна система, индивидуалния праг на чувствителност на болката, емоционалното настройване и общото състояние на организма. Силната болка по време на контракциите се дължи на разкритието на шийката на матката.

Обикновено раждането започва с контракциите. Контракциите са системни свивания на матката, които водят към разтварянето на маточната шийка. Обикновено болката трае няколко секунди, жената чувства, как корема става много твърд, а после матката бързо се отпуска. След като контракцията премине, болката изчезва напълно. В началото контракциите са слаби, продължават няколко секунди, а промеждутъкът между тях е 13-15 минути. С течение на раждането контракциите се усилват, стават по-чести, по-болезнени, по-продължителни, по-редовни, съпровождат ги болки в кръста и долната част на корема, възникват на всеки 3-5 мин.

Но раждането може да протече и по друг начин – изтичане на около плодните води, в този случай е необходимо жената да се отправи веднага към родилния дом, без да чака започването на контракциите. Там лекар ще прецени състоянието на родовия път, състоянието на плода, ще назначи схема за протичане на раждането. Някои признаци, които сочат за наближаващото раждане:

„отпускане на корема“, бременната жена започва да диша по-лесно
пъпът на корема изпъква напълно
понижаване на активните движения на плода
тъпа болка в долната част на корема, понякога леки контракции на матката
понякога, загуба на тегло (1-2 кг)
отпушване на слузестата запушалка.
Но се среща и заплашителното преждевременно раждане – появяват се признаци на повишена активност на матката преди 37 седмица от бременността. При това започват бързи патологични изменения на шийката на матката.

 

Източник: www.damski-klub.info

Реклами

3 коментара

  1. Спасибо за пост. Кстати, что-то шапка немного в Мозилле вправо съежжает. Исправьте.)

  2. Подписался на Ваш блог, а в rss какие-то крокозяблики. Проверьтке плиз кодировку.

    здесь видел ет gamebulletin.ru

  3. При мен болките от контракциите се търпяха, но това че бяха повече от 3 часа ме изцеди и последната капка сила. И в крайна сметка на колкото и обучения да ходиш, кокото и положително да гледаш на нещата понякога раждането преминава непредвидено. И при мен така стана, но важното е че аз и бебчо сме добре 🙂 другото се забравя колкото и тежко да е било.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: