Как да изкъпем бебето

objects00013g-main_fullЧистотата – това е залог за здраве! Под този девиз трябва да премине първата година на бебето. Но, за да не преминат ежедневните хичиенни процедури в битки е необходимо правилно да къпем бебето. А това е особено важно за първата баня.
Първият път най-вероятно ще се притеснявате от къпането, особено ако това ви е първо дете. Но ако той премине благополучно, то скоро вие и вашето бебе ще получавате от къпането много удоволствия.

Как се къпе бебе
За да мине всичко гладко ви предлагам няколко съвета:
1. Винаги къпете детето в неговото си корито или леген. Не го използвайте за нищо друго – нито за пране, нито за накисване на дрешки, а само за къпане.
2. Първият път къпете бебето в присъствието на помощник. Хубаво е до вас да има човек, който да може да ви подаде забравената хавлийка например.
3. Времето за къпане няма особено значение, но въпреки това добре е тази процедура да изпълнявате вечер, преди кърмене.
4. В стаята в която ще къпете бебето трябва да е топло, но не и горещо. Приблизително температурата трябва да е 22-24 градуса.

bath15. Пригответе предварително всичко необходимо. За банята на бебето ще ви трябват: корито или леген, гумена подложка за коритото (за новородено е подходяща и хавлиена кърпа, сложена на дъното), сапун, кърпа или хавлийка, леген с чиста вода, чаша за поливане, детски крем, комплект чисти дрехи и памперс.

 
bath26. Отначало налейте във коритото малко вода и сложете термометър вътре. Доливайте топла вода докато температурата достигне 36 – 37 градуса. Нивото на водата не трябва да надвишава 8 см.

 

 

bath37. Когато всичко е готово, съблечете бебето и внимателно го поставете вътре като го държите с едната ръка за раменете и главичката, а с с другата за дупето и крачетата.

 

 

 

bath48. По време на къпането подложете лявата си ръка под гръбчето на бебето и го придържайте, а с дясната сапунисвайте. Старателно измийте гънките на вратлето, подмишниците, между бедрата. Мийте в посока от главата към крачетата.

 

 

bath59. Използването на сапун и миенето на главата трябва да става не по-често от два пъти седмично. В останалите дни – къпете без сапун. Самото къпане трае 5-10 минути, а ако се процедурата се харесва на малкото, дайте му възможност да полежи в топлата водичка.

 

 

bath610. Намокрете памучен тампон с топла вода и внимателно почистете очите от вътрешния към външния край. Използвайте различен тампон за всяко око.

 

 

 

11. Изваждете детето от коритцето, полейте го с чистата вода от предварително приготвения леген и го завийте в хавлийката.
12. Носът и ушите след баня се подсушават и почистват със суха клечка за уши.

След всичко това, когато бебето е чисто и спретнато може да го накърмите и да го сложите да спи.

Съвети за безопасност:

bath7Бебетата могат да се удавят и в 5 см вода затова никога не оставяйте детето без надзор във ваната. Ако ви се наложи да мръднете до някъде увийте бебето в хавлия и го вземете с вас.

 

 

bath8Имайте предвид, че насапунисаното бебе е много хлъзгаво. Не го вдигайте от коритото преди да сте го изплакнали.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: