Как да събудим детето без истерии

        Обикновено сутрин не сме никак добри. Причината – пет дена в седмицата ни се налага да ставаме в ранниwakingup2 зори. Нацупени, намръщени, бързаме. Въпреки това ние възрастните сме свикнали, нас са ни закалили годините ранно събуждане от безумния звън на будилника. Жалко обаче за децата, които още от ранно детство изпитват дискомфорта, свързан със сутрешното събуждане. Освен това ние постоянно ги пришпорваме – „Бързо, че ще изтървем автобуса!“, „Бързо, че ще закъснея за работа!“, „Бързо, взимай коя да е играчка!!!“, „Бързо, какво се мотаеш сега?!“, „Бързо! Бързо! Бързо!“. 
        Известно е, че по време на съня у човек се забавят всички жизнени процеси в организма. Затова след пробуждане е практически невъзможно да се пристъпи към изпълнението на каква да е работа (физическа или умствена). На организма е необходимо известно време, за да се „активира“. Най-важното е, че момента на събуждане трябва да е постепенен и плавен. А по отношение на децата изобщо не трябва да се стига до крайност.
        Издърпването на одеалото, силният глас, внезапното светване на лампите… Това може да повиши кръвното налягане, да ускори пулса, а така се появава неврозата. Другата крайност – когато родителите от съжаление остават детето да спи до последно. Но и в този случай неврозата също е неизбежна, понеже бързането ражда паника. Общо, в повечето случаи такова събуждане за малкото изразходва голямо количество енергия за сутрешното приготвяне, а после в детската градина или училище то се чувства умърлушен и отпуснат.
        И така, за да не изпадате в крайности, свързани със събуждането и за да не разхищавате енергията на детето трябва да запомните няколко основни правила, които със сигурност ще ви помогнат.

  • За да бъде утрото добро, вечерта преди лягане не разваляйте настроението на вашето отроче. Всичките проблеми и недоволства решавайте през деня. Не лишавайте детето от възможността да бъде дете. Прочитайте му вечер по една приказка или разкажете история от вашето детство. Целунете го, погалете го. И най важното – не забравяйте да му пожелаете лека нощ и спокойни сънища.
  • Придържайте се към приятна церемония при събуждането. Никой не познава по-добре детето от мама. Преди да го събудите създайте приятна обстановка, като вземете предвид предпочитанията на детето. Някои деца предпочитат да се събуждат от ласките на мама, други от музика, детско филмче и т.н.
  • Сутрин давайте на детето по 10-15 минути за разсънване. Това време е достатъчно за него, както и за възрастния, да се прозее, протегне, да се потъркяла в топлото легло и накрая то само става от леглото. През това време се нормализират обменните процеси в организма на малчугана, възстановява се циркулацията на кръвта, сърдечно-съдовата и дихателната система заработват по-активно.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: