За детските обувки

Как се развива детското краче?

 

Може би не всички знаят, че крачетата на децата се развиват постепенно, успоредно с нарастването на крака се оформя и свода на ходилото. Децата се раждат плоскостъпи. Между 1 и 3 години се изгражда сводът. Много фактори могат да стимулират този процес: полезно е ходенето на пръсти, ходенето бос – там където средата позволява, но сред най-важните фактори за оформянето на детското ходило е правилният избор на обувки – такива, които не деформират или изкривяват крачето. Разбира се, съобразени и с възрастта на детето.

 

Имат ли бебетата нужда от обувки?

 

Бебешките крачета са в процес на оформяне. Те са меки и податливи на деформации. Ето защо бебето не трябва да се обува в обувки с твърдо ходило. Най-добре е да се използват чорапи или пантофки, но винаги и изцяло от естествени материи. Това намалява възможността от предизвикване на алергии. Пантофките не бива да запарват крачето, то трябва да може да диша. Бебетата използват своите крака като основен начин за опознаване на заобикалящата ги среда чрез докосване. Затова е препоръчително крачетата им да са покрити само когато излизат навън, за да се предпазят от студа и леките удари. До 8-9 месечна възраст кожата на бебешкото краче е по-нежна дори от тази на ръцете им.

 

Когато детето започне да пълзи и да пристъпва

 

Любопитството е мощна движеща сила при бебето. Когато някакъв предмет привлече вниманието му, то инстинктивно започва да лази към него, при това със завидна скорост. По-късно следват първите опити да се изправи. Желанието му да опознава света от малко по-високо е толкова силно, че то застава на крачета и прави първите опити да пристъпва като се държи за всяка възможна опора наоколо. Малкият любопитко се нуждае от специални обувчици, които да го предпазват при пълзенето и да го подкрепят в първите опити за прохождане. Вътрешността им трябва да е съобразена с постоянния растеж на крачетата. Задължително е те да бъдат максимално удобни, да не притискат нежните крачета и да не намаляват чувствителността на стъпалата. Добре е родителите внимателно да се уверят, че обувчиците се обуват лесно, но няма да се изхлузят от крачетата на бебето. Качествените обувчици за пълзене и пристъпване се изработват от най-фини естествени материали, а подметките им са тънки, меки и гъвкави. Предната им част трябва да е по-широка, за да не притиска пухкавото бебешко краче. Добре е да има напречен цип за лесно обуване и събуване.

 

Кои са подходящите обувки за прохождане?

 

Когато мъничкото дете натрупа достатъчно мускулна сила, започва да прави опити за първите си истински стъпки. Това може да се случи между 9-ия и 18-ия месец. В този период детето трябва да се наблюдава. То използва ръцете си, за да запази равновесие и не свива глезените или коленете си. Това е моментът, когато има нужда от по-стабилни обувки, които да подпомагат малкото му ходило. Те трябва да са леки и гъвкави, а петата им да е подсилена, за да поддържа крачето. Укрепеният глезен, защитен с мека яка, дава по-голяма стабилност при всяка малка стъпка. Добре е обувките в тази възраст да са с по-широка предна част, за да може малкият човек да движи свободно пръстчетата си, още повече, че бебешкото краче расте постоянно.

 Съществено е обувката да не е нито по-малка нито прекалено голяма, въпреки че, за да се чувства крачето удобно, обувките трябва да са малко по-големи от дължината на крачето.

 

Обувките за игра

 

В следващия етап от развитието на детето, всяко негово движение е свързано с игра и палави забавления. Игрите са изключително полезни за развиване на двигателната координация и на интелекта му. Обувките за игра на най-малките деца трябва да са съобразени с активния всекидневен ритъм на детето и да са изработени от качествени, здрави естествени материали. Добре е те да са с усилени бомбета и прецизен подбор на подметките: максимално леки и подвижни, но устойчиви и здрави.

 И още: на света няма две еднакви детски крачета, а и доста често се налага да обуваме и събуваме нашите палавници. Ето защо детските обувки на Колев и Колев са конструирани със закопчаване, което се регулира според особеностите на всяко детско краче: за най-голямо удобство на малчуганите и за улеснение на техните родители.

 

Как да изберете обувки за Вашето дете?

 

Желателно е детето да е с вас, за да може лично да премери обувките. Номерът на обувката се изчислява като умножите дължината на ходилото в сантиметри по 1.5 (Например: 16 см x 1.5 = 24 номер). Но обърнете внимание, че различните производители имат различна номерация!

 Ако изпробвате обувките в седнало положение няма да подберете правилния номер, тъй като ходилото е в покой; когато вървите, стъпалото се натоварва и се премества напред. Затова обувката трябва да е малко по-голяма на дължина – около 6-7 мм, което е равностойно на разликата между два последователни номера. В магазините на Колев и Колев ще намерите скала, с която съвсем точно се определя номера на крачето, а нашите консултанти ще ви препоръчат подходящата обувка за него.

 Обувката трябва да е удобна и на дължина и на ширина, тогава походката на детето е естествена и то се движи с лекота.

 Обувките с висок ток не са препоръчителни за децата, те могат да доведат до проблеми с краката и гръбначни изкривявания. Обувките с остри върхове или други крайни модни решения също са неподходящи. Етикетите на обувките, изработени от надеждни производители, съдържат полезна информация за материалите! Добре е да ги четете внимателно.

 Избирайте обувки с гъвкави, анатомични ходила! Изисквайте гаранция!

 

взето от http://www.kolevikolev.com

 

 

Реклами

2 коментара

  1. Благодаря ви babaznae много полезна информация не се бях замисляла колко деликатна материя е развитието на детското краче

  2. Здравейте! Поздравявам Ви за изчерпателната статия! Беше ми изключително полезна! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: