Заспиване без стрес

  Не очаквайте от малкото слънчице веднага да легне в кревата и бързо да затвори очи. То се нуждае от време и от установени ритуали.

     Някои родители се заблуждават, че колкото по-късно е, толкова по-уморено е детето. Наистина вечер има моменти, в които децата заспиват по-лесно, но щом ги преодолеят отново са бодри като кукуряк.
     Съществуват т.нар. прозорци на съня, които се отварят и затварят. Типичен знак за отворен прозорец е, когато детето търка очите си, прозява се и мрънка. Тези пристъпи на умора се проявяват редовно през първите години от живота на детето. Използвайте сигнала, като избирате винаги прозорец на съня по същото време. Тогава детето ви ще заспива най-бързо.
     Още 60 минути. Ако искате детето да заспи в осем часа, най-късно в седем в детската стая трябва да настъпят мир и спокойствие. Лудуването, замерянето с възглавници и гледането на телевизия не са сънотворни занимания. Вечерята също трябва да е приключила, тъй като храносмилането започва около 20 минути след хранене и това се отразява на детето като будилник.
     Ритуал на заспиване. Ако досега не сте го въвели, започнете още днес. Той би могъл да изглежда така: игра, измиване, обличане на пижамата, миене на зъбите прочитане на приказка и лягане. Започнете ритуала с предупреждението, че е време за сън и спазвайте последователността на етапите, за да може детето автоматично да се озове в креватчето. Всичко, което се случва през последните 15 минути преди заспиване, става в легнало положение. Детето се гушва под завивката, вие оставате при него, изпявате му приспивна песничка или тихичко си говорите за преживяното през деня.
     Последният четвърт час. Детето се нуждае от 15-тина минути в креватчето си, за да се успокои и заспи. Това може да му се удаде по-лесно, ако оставите да свети малка нощна лампа. Така то по-добре ще се ориентира в тъмната стая. Светлината ще му помага и срещу страха от тъмнината, ако се събуди през нощта. То ще познае обстановката, с която е свикнало, и успокоено, ще заспи отново.
     Някои две годишни настояват вратата да е леко открехната. Те искат да знаят, че са заедно с мама и татко и ще бъдат чути ако се наложи.
 
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: