Бременна съм. Сега какво?

Подозирате, че сте бременна и първата ви работа е да си направите тест за бременност. Той дава гаранция за верен резултат около 99%. Ако се окаже положителен вие трябва да посетите личният си лекар, който ще ви даде направление за акушер-гинеколог. Въпреки че бременността може да се наблюдава както от акушер-гинеколог, така и от общопрактикуващият лекар, по-често бъдещите майки предпочитат да ги наблюдава специалист. При първото ви посещение той ще ви направи преглед, който ще потвърди или отхвърли предполагаемата бременност. Ако действително сте бременна при този преглед лекарят ще определи вероятният термин на раждане. Той може да ви направи ехография, да ви вземе онкопрофилактична цитонамазка и влагалищен секрет за микробиологично изследване. 

Лекарят ще ви регистрира за наблюдение към женската консултация и ще ви направи допълнителни изследвания. Това са:

–         определяне на кръвната група и Rh – фактор

–         изследване за сифилис

–         изследване за хепатит В (HbS Ag)

–         хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, MCV, MCH

–         СУЕ

–         урина (седимент)

–         изследване за HIV (ако сте съгласна)

Въз основа на резултите от тези изследвания, както и на текущите ви оплаквания (ако има такива) гинекологът може да ви насочи към друг лекар специалист. Така например ако страдате от алергия и сте забременяла вие трябва да посетите алерголог.

Ако страдате от хронични заболявания, за които приемате регулярно лекарства, задължително трябва да посетите лекарят, който ви ги е назначил. Причината е, че някои от медикаментите са противопоказни по време на бременност и могат да увредят плода. Консултация трябва да се направи също и ако приемате лекарства, които се отпускат без рецепта. Обяснете на доктора какво пиете и за какво го пиете. Ако се наложи, той ще ви го смени с друго, по-подходящо лекарство.

Ако сте над 35 години или в рода ви има наследствени заболявания, или ако бъдещите родители са били подложени на радиоактивно облъчване е необходима консултация с лекар – генетик.

От квалифицираното медицинско наблюдение за състоянието на жената в продължение на цялата й бременност в голяма степен зависи здравето на майката и на бъдещото й дете. Обикновено с наблюдението на бременноста се занимава акушер-гинеколог от женската консултация – той също ава напревления за необходими консултации и изследвания. Ако при вас няма усложнения през първата половина на бременността консултация е необходимо да се прави веднъж в месеца, през втората половина – два пъти месечно, а в последните осем седмици – на всеки 8-10 дни. По време на посещенията при лекаря той ще следи теглото ви, кръвното налягане, обиколката на корема, движенията и сърдечните тонове на бебето и положението в което се намира то. Освен това още в началото ще ви предпише фолиева киселина и витамини, които са необходими за развитието на плода.

Advertisements

Един коментар

  1. Много полезна информация ,и държа ако е възможно да получавам такива подобни интересни статии.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: